kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Bigos express

Składniki

Kapusta biała (najlepiej młoda) 1 główka, 1/2 kg. kiełbasy (śląska, makowska, zwyczajna), 1/2 kg. pomidorów, 1-2 cebule, kostka mięsna Winiary i przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka i oczywiście sól i pieprz. A jeśli lubimy "na ostro" to chili lub inna ostra papryka. Ja często używam słodkiego sosu chili.

Przygotowanie

Kapustę siekamy niezbyt drobno, zalewamy wodą (2/3 objętości kapusty ) i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki mięsnej, paru ziaren ziela angielskiego, liścia laurowego i jeśli trzeba odrobiny soli.
Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, pomidory (jeśli nie szkoda czasu) parzymy i obieramy ze skórki – ja zwykle kroję na cieniutkie plasterki i dusimy podlewając wywarem z kapusty aby cebula się dobrze "rozprażyła". Gdy kapusta zmięknie możemy wymieszać wszystkie składniki, doprawić i ….smacznego!

…..a jeśli jeszcze mamy do tego młode ziemniaczki posypane koperkiem…..

P.S. Garnka z kapustą, broń Boże nie przykrywać! Musi się zredukować wywar !!
P.S.S. Jeśli bez tłuszczu nie potrafisz, możesz kiełbasę i cebulę podsmażyć na łyżce oleju (oliwy) lub niestety smalcu (kapusta kocha smalec, niestety!).

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: