kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Tort makowy(2

Składniki

Ciasto: 4 jaja
1 szklanka cukru
4 łyżki oliwy
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa: 1 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 aromat migdałowy

Przygotowanie

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać,wlać do tortownicy i piec około 30 min. w temp.180 stopni.

Mak zalać wrzącą wodą,zagotować i ostudzić,osączyć.Następnie 2 razy przemielić w maszynce o małych oczkach.Połączyć z jajami,mąką oraz aromatem.Masło zagotować i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak.Gęstniejącą,gorącą masą przełożyć przekrojone w poprzek ciasto.Woerzch tortu polukrować np.białym lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: