kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Klopsiki z pęczaku i wątróbki drobiowej

Składniki

1 1/2 kaszy pęczak
600 ml rosołu (może być z kostki)
1 średnia cebula
5 dag surowego boczku
2 wątróbki z kurczaka
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Kaszę wypłukać i osączyć na sicie.Przełożyć do rondla. Zalać rosołem. Gotować przez ok 12 min. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na petelni. Dodać cebulę i oczyszczoną wątróbkę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Ostudzić. Wątróbkę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Podprawić majerankiem, solą i pieprzem. (Gdyby masa okaza się zbyt rzadka dodać tartej bułki). Z masy formować klopsiki. Panierować w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać z sezonową surówką. Klopsiki bardzo dobrze komponują się z ostrymi sosami.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: