kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

ciasteczka afganskie

Składniki

175 g miekkiego masla
1 lyzeczka esencji waniliowej
1/4 szkl. cukru pudru
1,5 szkl. maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka kakao
3 szkl. pogniecionych platkow kukurydzianych
2 lyzki pokrojonych sultanek
migdaly kandyzowane

Polewa czekoladowa:1 lyzka stopionego masla1 lyzka kakao1 szkl. przesianego cukru pudru1 lyzka wrzacej wody

Przygotowanie

1) wlozyc maslo i esencje waniliowa do miski i ucierac do uzyskania lekkiej, puszystej masy. stopniowo dodawac cukier, mieszajac dobrze po kazdej porcji do uzyskania kremowej mieszaniny
2) przesiac make, polaczyc z proszkiem do pieczenia i kakao. dodac mieszanine maczna do maslanej. dodac platki kukurydziane i sultanki. Wykladac czubate lyzeczki ciasta na posmarowana tluszczem blache i piec 12 – 15 minut.
3) sporzadzic polewe. wlozyc maslo, kakao i cukier puder do miski, mieszac, dodajac niewielka ilosc wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4) posmarowac niewielka iloscia polewy kazde ciasteczko i posypac migdalami. odlozyc do zastygniecia polewy.

rodzynki mozna zastapic daktylami i orzechami, sa rowniez pyszne..

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: