kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kruche ciasteczka z konfiturą i orzechami

Składniki

kruche ciasto zrobione wg własnego sprawdzonego, przepisu,
lub wg mojego:

1 kostka masła lub masła roślinnego (250g),
1/2 kg mąki tortowej,
3 jaja,
8 dkg cukru,
3 łyżki śmietany ( może być 12,18, 22%)

konfitura do wyboru wiśniowa, morelowa, gruszkowa lub inna wg swrego smaku,
lukier własnej receptury lub:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe66468.html

oraz orzechy włoskie do dekoracji.

Przygotowanie

Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać jajka, cukier i śmietanę dłońmi zlepić – zagnieść szybko – do połączenia się składników ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 – 40 minut.

Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kółka.
Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Piec 15 min w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i przestudzeniu zdjąć z blaszki, posmarować konfiturą i skleić po 2 ciasteczka.
Udekorować lukrem i orzechami.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: