kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sernik tradycyjny z owocami kandyzowanymi i rodzynkami.

Składniki

CIASTO:

1 1/4 szklanki mąki pszennej,

100 g masła,

2 żółtka,

5 łyżek cukru,

szczypta soli,

MASA SEROWA:

1 1/3 szklanki cukru,

750 g sera (najlepiej już gotowego w wiadereczku),

150 g masła,

100 g rodzynków,

6 jajek,

3 płaskie łyżki kaszy manny,

2 łyżki cukru pudru,

skórka pomarańczowa,

PONADTO:

1 jajko,

owoce kandyzowane,

Przygotowanie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO KRUCHE:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.

2. Ciasto wyłożyć do formy i lekko podpiec.

MASA SEROWA:

1. Masło utrzeć, wymieszać z serem.

2. Dodać żółtka utarte z cukrem, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.

3. Z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, połączyć z masą.

WYKONANIE:

1. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

2. Piec około 40 minut w temp. 180*C.

3. Posypać owocami kandyzowanymi.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: