kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Intensywnie jagodowy sernik, z białą czekoladą

Składniki

Spód:

* opakowanie ciastek digestive (225g) – pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)

Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut

Masa serowo-jagodowa:

* 700 g sera śmietankowego
* 3 jajka
* 200 g białej czekolady
* 2 łyżki mąki (płaskie)
* 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagód

Polewa:

* 300g śmietany 30% – gęstej
* 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
* 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Do wykonania serniczka potrzebna jest tortownica o średnicy 20cm, szczelnie owinięta lub wyłożona (ja wykładam folią wewnątrz tortownicy) folią aluminiową.

Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut lub podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach

Jagody zmiksowac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyc ser śmietankowy, wbic jajka, dosypac mąkę i cukier wanilinowy. Całośc zmiksowac do połączenia się składników – krótko. Dodac rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę – na 3 tury, po każdej krótko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni)

Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika . Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do wyłączonego już ale jeszcze bardzo gorącego piekarnika i pieczemy zostawiamy w nim ok. 15 minut.
Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.
Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka ( co najmniej 6-8) godzin ( im dłużej tym lepiej smakuje sernik).

Przepis ten daję, myśląc w szczególności o Megi65

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: