kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Placek rabarbarowy (lub z innymi owocami

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (poznańska luksusowa)
3 żółtka
1 margaryna Palma
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
1,5 kg rabarbaru – można dodać trochę skórki pomarańczowej.
(lub jabłka, wiśnie itp.)

Przygotowanie

Podane składniki posiekać nożem, a potem wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, posypać lekko bułką tartą, skroić na nią rabarbar i przykryć drugą częścią.

Niektórzy wolą rabarbar lekko podgrzać (aż wypuści trochę soku), odcedzić na sicie i dopiero wyłożyć na ciasto.

Piec w temp. ok. 1900C.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: