kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kotlet po kijowsku

Składniki

Na 4 porcje:

125 g masła o pokojowej temp.
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 łyżeczki pokrojonego estragonu (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki soku z cytryny
4 filety z kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
125 g bułki tartej
2 jajka
3 łyżki oleju
pieprz

Przygotowanie

Masło wymieszać z ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na folii aluminiowej uformować kawałek o długości 25 cm, zawinąc i włożyć na 15 minut do zamrażarki.

W międzyczasie rozbić filety z kurczaka, na grubość ok 3mm, nie zrobić żadnych dziur w mięsie.

Twarde masło pokroić na 4 równe kawałki, położyć na każdej piersi po jednym i zawinać w małe pakunki.

Mąkę i bułkę rozsypać na osobnych talerzykach, w misce rozbełtać 2 jajka. Każdy pakunek obtaczać w mące, następnie w jajku a na sam koniec w bułce. Po zapanierowaniu wszystkich filetów odstawić je na osobny talerzyk i schłodzać przez co najmniej 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety przez ok 5 minut, odwrócić aby zrumieniły się równomiernie. Następnie przełożyć kotlety do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekać przez kolejne 15 minut lub do momentu, kiedy mięso jest gotowe. Podawać z ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą.

Przepis pochodzi z książki 200 chicken dishes, autorstwa Sary Lewis.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: