kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto marchewkowe z serkiem topionym

Składniki

Ciasto:
4 jajka
3 dl cukru
4 dl mąki
2 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 dl marchewki (starte)
2 dl rozpuszczonego masła <!–[if !supportEmptyParas]–> <!–[endif]–>

Lukier:
100g miękkiego seka topionego śmietankowego (białego)
lub serek kremowy campina lub tosca
60 gr miękkiego masła (nie rozpuszczać)
250 gr cukru pudru

Przygotowanie

Ubić jajka z cukrem, dodać pozostałe składniki, uważnie marchewkę starta na tarce z średnimi oczkami oraz rozpuszczone masło.
Piec 225°C przez 25 min. w dużej prostokątnej blasze… (największej, którą mamy:)
Położyć lukier na górę ciasta (ser + masło+ cukier połączyć razem)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: