kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

ciasto z rabarbarem Anity

Składniki


ciasto:

6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki (ok. 450g)
1 kostka margaryny (250g)
4 łyżki oleju
4 łyżki octu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


dodatki:

owoce sezonowe: jabłka, gruszki, truskawki, poziomki, maliny, rabarbar………itd., z czym kto lubi.

to ciasto jest dobre z każdymi owocami

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę rozpuścić.
Oddzielić żółka od białek.

Małe cząstki owoców (tzn. jabłka zetrzeć na tarce lub rabarbar pokroić w małe kawałki lub truskawki podzielić na mniejsze kawałki itd,) posypać odrobiną cukru i wsypać troszkę bułki tartej lub kaszy manny(by owoce nie były wodniste to kasza lub bułka trochę wciągnie tego soku). wszystko razem wymieszać

Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka.Do masy wlać olej i ocet. Gdy wszystko zmiksujemy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na końcu ciepłą margarynę.

na wysmarowaną wcześniej i posypaną bułką tartą foremkę wylać połowę (lub troszeczkę więcej) masy, na to wyłożyć owoce a na owoce wylać resztę masy.

piec około 50-60 minut w 180 C

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: