kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Konfitura różana z goździkami kasiuli

Składniki

Przepis na ok 5 małych słoiczków:
ok 300 g płatków dzikiej róży
ok 500 ml wody
ok 400 g cukru
sok z 1 cytryny
4 goździki
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

Płatki róży zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 8 min.

Dodajemy cukier, sok z cytryny i goździki. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem ok 1,5 h, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować np blenderem).Ciepłą konfiturę przekładamy do słoiczków.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: