kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto brzoskwiniowe z biszkoptami

Składniki

Ciasto:

Biszkopty okrągłe- 2 opakowania1 szkl cukruDżem brzoskwiniowy lub truskawkowy4 jajka125 g margaryny2 szkl maki pszennej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka wody3/4 szkl mleka

Masa:

Kostka masła2 łyzki cukru2 budynie waniliowe1 płaska łyżka maki pszennejSok z brzoskwiń ( po odsączeniu brzoskwiń z puszki)1 szkl wody

2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odsączone z zalewy

Przygotowanie

Ciasto:

Połówki biszkoptów smarujemy dżemem, sklejamy po dwa i układamy ściśle obok siebie na brytfannie.Rozpuszczamy margarynę i studzimy.Do miski wybijamy jajka, dodajemy szklankę cukru i ucieramy Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę, kakao, całość ucieramy na jednolita masę i na końcu dodajemy rozpuszczona zimna margarynę- dodajemy powoli, cienkim strumieniem, bo utarte ciasto lubi opaść, jeśli dodamy zbyt szybko.Tak przygotowanym ciastem zalewamy biszkopty, Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 180 ‘C na ok 50 min.

Masa:

Odsączony sok z brzoskwiń zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek cukruBudynie rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do zagotowanego soku. StudzimyUcieramy masło i dodajemy do niego zimny budyń- ucieramy na gładką, jednolitą masę.


Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy masą, układamy na niej polówki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką
Wstawiamy do lodówki.

Nie jestem autorem tego ciasta ale chętnie podzielę się nim, bo jest bardzo smaczne.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: