kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ślonski łobiod – kluski śląskie białe lub czarne, rolada i modro kapusta

Składniki

KLUSKI ŚLĄSKIE:
białe

3/4 części ziemniaków gotowanych
1/4 części mąki pszennej
czarne
2/4 części ziemniaków tartych surowych
1/4 części ziemniaków gotowanych
1/4 części mąki pszennej

ROLADA ŚLĄSKA:
schab, szynka wieprzowa lub udziec wołowy
boczek wędzony
cebula
musztarda lub chrzan
suszony czosnek
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pieprz, sól

MODRO KAPUSTA
czerwona kapusta
cebula
boczek lub olej słonecznikowy
ocet lub sok z cytryny
cukier, sól
pieprz

Przygotowanie

KLUSKI ŚLĄSKIE:
Gotujemy ziemniaki – ugotowane przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką w podanych proporcjach i ugniatamy na papkę. “Kulamy” kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia.
Do czarnych klusek dodajemy ziemniaki starte na drobnej tarce po uprzednim odsączeniu. Wody z ziemniaków nie wylewamy tylko odstawiamy i czekamy, aż skorobia osiądzie – samą skrobię wrzucamy do ciasta kluskowego. Mieszamy w podanych proporcjach z gotowanymi ziemniakami i mąką.

ROLADA ŚLĄSKA:

Tworzymy farsz – mielimy boczek, dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczki, pieprz. Mięso w plastrach rozbijamy. Smarujemy mięso musztardą lub chrzanem. Nakładamy farsz – zwijamy rolady. Niektórzy dodają jeszcze ogórek kiszony, ale ja nie lubię – uważam, że psuje on smak rolady. Owijamy rolady nicią lub przekłuwamy wykałaczką, tak aby rolady się nie rozpadły. Kładziemy do rądla na rozgrzane sklarowane masło. Pieczemy najpierw od strony łączenia. Opiekamy z wielu stron. Na koniec dodajemy cebulki – złocimy i podlewamy wodą – solimy i dosypujemy odrobinę czosnku suszonego. Gotujemy do miękkości. Dodajemy łyżkę mąki pszennej rozrobionej z wodą (zagęstniamy sos według uznania – dolewając mieszamy, by nie powstały grudki). Na koniec dodajemy kawę i sporo pieprzu. Sos można przelać przez sito, aby był gładki. Ja przy dolaniu wody dodaję trochę rozmarynu i tymianku (ale to nie śląskie urozmaicenie). Niektórzy dodają również grzybów suszonych, ale ja nie przepadam.

MODRO KAPUSTA:
Szatkujemy kapustę. Gotujemy w małej ilości wody, aż lekko zmięknie. Do kapusty dodajemy cukier, sól, octu lub soku z cytryny wg uznania, cebulkę pokrojoną w kosteczki. Dolewamy oleju lub przesmażony boczek. Mieszamy i podajemy.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: