kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sarni grzbiet – metrowiec

Składniki

CIASTO:

3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka ciepłego
1 łyżka proszku do pieczenia
4 jajka
zapach rumowy
2 łyżki kakao

MASA:

0,5 l mleka
margaryna
1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 bardzo czubatej łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru

Przygotowanie

Potrzebne 2 podłużne wysmarowane formy.

Przygotowanie ciasta:
Białka ubić.Dodawać cukier, żółtka, olej, mleko, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Połowę wlać do pierwszej formy.Drugą część wymieszać z 2 łyżkami kakao i zapachem i wlać do drugiej formy.Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Jak ciasto siedzi w piekarniku, można zabrać się za robienie masy budyniowej:
1 szklankę mleka, margarynę i cukier zagotować.Do drugiej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i zwykłą i wymieszać.Mleko z mąką wlać do rozpuszczonej margaryny i nie przestając gotować, mieszać, aż zgęstnieje (konsystencja prawie budyniowa).Wystudzić.
Ciasto wyjęte z piekarnika i wystudzone, wyciągamy z foremek i kroimy na plastry ( mi wychodzi z każdej formy ok 17-20 plastrów), po czym wkładamy do blachy raz ciemny kawałek raz jasny, pomiędzy nimi krem – tak zapełniamy ponownie obie blachy:)
Jeśli zostanie kremu można posmarować wierzch ciasta, lub dać osobie, która niewątpliwie stoi nad nami do wylizania.
Wstawić do lodówki, aby krem połączył ciasto – na minimum 4 godzinki.

Kroić w poprzek, aby wyszły paski:)

To ciasto dostałam wraz z mężem od mojej kochanej Teściowej, dlatego chyba już do niej nie wrócił:))
Mam nadzieję, że będzie smakować.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: