kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Filety z kurczaka z bryndzą i suszonymi pomidorami

Składniki

dla 4 osób
4 filety z kurczaka po 15 dag
sól, pieprz, zioła prowansalskie
15 dag suszonych pomidorów w oleju
15 dag bryndzy
200 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany słodkiej – może być cremefine

Przygotowanie

filety przecinamy poziomo na pół (robiąc dużą kieszeń), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, suszone pomidory osączamy z oleju (nie wylewamy go), bryndzę kruszymy, środek kieszeni kurczaka smarujemy bryndzą i na jednej połowie kładziemy suszone pomidory, składamy kieszeń z mięsa i spinamy wykałaczkami, porcje kurczaka układamy w naczyniu do zapiekania i skrapiamy olejem z pomidorów, Pieczemy bez przykrycia w temp 180 stopni przez ok 30 minut, po tym czasie mięso obracamy, polewamy je bulionem i śmietaną i pieczemy jeszcze przez 30 minut, podaję z bagietką lub z frytkami – wychodzi bardzo wykwintna kolacja lub obiad

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: