kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pieczarki w majonezie

Składniki

0,5 kg pieczarek (średnich, jeszcze zamkniętych)
200 ml majonezu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego)
1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypioru (siedmiolatka z działki)

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, obrać, nie myć.. Pokroić na 2 mm plasterki, razem z ogonkami, posolić wymieszać, przykryć szczelnie (łapie zapachy) odstawić w chłodne miejsce na 4-5 godzin.
Wyłożyć na sito (najlepiej z tworzywa)soku nie wylewać(narazie). Po odsączeniu, wymiesząć z pietruszką, pieprzem, po 20-30 min z majonezem, jeśli za gęste to dolać trochę soku (resztę soku wylać).Można konsumować z jajami (na Wielkanoc u mnie zawsze (!), wędliną …pasztetem na zimno… można i bez niczego z bułką(!)…..Obowiązkowo ze smakiem…
Charakterystyczny lekko filetowawy kolor jest też ozdobą stołu …tylko nie na długo, …znika…, nie wiem dlaczego

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: