kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Torcik truskawkowy

Składniki

ciasto:
5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli.

poza tym;
2 galaretki truskawkowe
2 torebki ,,sniazki’-krem w proszku do ubijania z mlekiem
ok.1 l truskawek- pokrojonych( nie za drobno) moze byc mniej lub wiecej

Przygotowanie

ciasto:
bialka ubic z cukrem na zstywna piane,dodawac kolejno zoltka oraz make wymieszana z proszkiem, caly czas mieszajac.wylac na blaszke wylozona pergaminem, upiec i po wystudzeniu pokroic w kostke ok.2-2cm.
ja uzywam blaszki 30×25 cm. ale to bez znaczenia mozna uzyc mniejszej lub wiekszej -ciasto bedzie krojone .
krem:
galaretki zalac woda (polowa jak na opakowaniu)i wystudzic dosyc dobze , ale zeby sie nie stezala.Sniezke ubic wedlug przepisu na opakowaniu i wymieszac ze schlodzona galaretka.do duzej miski wsypac pokrojony biszkopt, truskawki i wlac mase galaretkowa- wymieszac delikatnie.
wylozyc wymieszana mase w szklana srednia blaszke lub w duza tortownice, wszystko lekko ugniesc i wyrownac powierzchnie, tak aby masa galaretkowa przykryla ciasto i truskawki (Ja przy mieszaniu skladnikow zostawiam troche masy i po wyrownaniu wylewam ja na wierzch). wstawic torcik do lodowki na cala noc do stezenia ,aby torcik wygladal fantazyjnie mozna ulozyc na wierzchu truskawki pokrojone w plasterki i zalac galaretka.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: