kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ryż po meksykańsku

Składniki

2 torebki ryżu paraboiled

puszka czerwonej fasoli

około 15 dag kukurydzy z puszki po osączeniu (3/4 puszki)

duża cebula

4 parówki wiedeńskie

sól, chili, ostra papryka

olej do smażenia

Przygotowanie

To potrawa, którą sie robi dosłownie tyle czasu ile zajmuje ugotowanie ryżu.

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć, dorzucić pokrojone w półplasterki albo ćwierćplasterki parówki i podsmażyć razem z cebulą. Kiedy parówki i cebulka się zrumienią i podduszą dorzucić kukurydzę, fasolę, ryż, chili i wszystko dokładnie wymieszać na patelni.

Można podawać na sucho, ale zdecydowanie lepsze jest z jakimś czerwonym sosem. Można przyrządzić go na przykład ze szklanki wody, którą zagotowujemy w rondelku, rozpuszczamy kawałek kostki rosołowej, mieszamy z kilkoma łyżkami gęstego sosu meksykańskiego Hainza, łyżeczką sosu sojowego, odrobina soli i łyżeczka mąki ziemniaczanej, która zagęści sos.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: