kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

WIEKANOCNE ROGALIKI

Składniki

5- dag drożdży,
13- łyżek mleka,
3- łyżki cukru,
50-dag mąki,
3- całe jajka
1- kostka stopionej palmy,
2- budynie waniliowe -1/2l. mleka,
szklanka cukru pudru,
żółty barwnik spożywczy,

Przygotowanie

WIELKANOCNE ROGALIKI

Te rogaliki w mojej rodzinie pieczone są każdej WIOSNY na WIELKANOC!

Wykonanie:
– drożdże,ciepłe mleko(13 łyżek),cukier wynieszać i pozostawić do momentu aż zacznie robić,
– palmę roztopić ostudzić,
– do miski lub miksera wsypujemy całą mąke,wbijamy jajka,dodajemy odrobinę soli,przygotowany zaczyn-wszystko mieszamy,na koniec wlewamy ostudzony tłuszcz,
– wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż ciasto podwoi swoją objętość,
– budyń gotujeny w połowie mleka podanego na opakowaniu, ponieważ musi mić gęstą konsynstęcje(buduń musi być z cukrem)

Wyrosnięte ciasto dzielimy na 5 części,rozwałkowujemy na okrągłe placki grubośći około 4mim.nożem przecinamy ciasto na 8 równych trójkątów,na każdy nakładamy łyżeczkę zimnego budyniu i zawijamy w rogaliki.Wkładamy do piekarnika na 15 mim 200stopni.Zimne rogaliki a jest ich 40 sztuk smarujemy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną ciepłej wody żółtym barwnikiem.Są przepyszne (żółte jak kurczaczki)doskonale komponują się na Wielkanocnym stole:)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: