kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Mazurek z gorzkiej czekolady

Składniki

Ciasto:
300gram maki
200gram masla
100gram cukru
3 gotowane zoltka
Masa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 lyzki wody
350ml smietany kremowki gestej
1 lyzka masla
Do dekoracji:
skorka pomaranczowa
orzechy laskowe
platki migdalow
moga byc tez orzechy wloskie

Przygotowanie

Sposob wykonania:
Ciasto-make z maslem ,ugotowanymi zoltkamii cukrem utrzec na jednolita masei nastepnie rownomiernierozprowadzic na blaszce 25x40cm.Piec okolo15minut w piekarniku nagrzanym do temp180°

Masa-Czekolade z 3 lyzkami wody rozpuscic w goracej kaieli wodnej.Zdjac i po lekkim ostudzeniu dadac smietane i maslo(trzeba uwazac zeby czekolada spowrotem nie zaczela twardniec musi byc rozpuszczona).Mieszac az powstanie jednolita masa.Powstaly krem rozsmarowac na wystudzonym ciescie.Udekorowac gore skorka pomaranczowa orzechami i platkami migdalow(co kto lubi mozna tez przyproszyc kokosem)Zostawic do zastygniecia.

Ciasto nie jest za wysokie raczej plaskie ale takie ma byc za to jest dobre mnie smakuje od kilku lat robie je na swieta Wielkanocne

Przepis kiedys podawal aktor Kazimierz Kaczor nie pamietam dokladnie czy w jakims programie swiatecznym czy to bylo byc moze z gazety w kazdym razie mam go zanotowany w moim zeszycie z taka adnotacja ze to jego.W orginalnym przepisie bylo mniej smietany ale to bylo jak dla mnie za malo dlatego zwiekszylam troszke porcje.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: