kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

torcik ciufcia na 3 urodziny synka

Składniki

biszkopt :
-6 jajek
-szkl.cukru
-szkl.mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-barwnik niebieski

masa smietankowo -kawowa:
-300 ml śmietany kremówki
-1.5 łyżki żelatyny
-4-5 łyżek chrupek śniadaniowych czekoladowych w kształcie ryżu
-cukier waniliowy
– kawa cappucino śmietankowa(około 4-5łyżek

dodatkowo:
-groszki cukrowe
-sztuczny marcepan do obłożenia tortu
-masło do wysmarowania tortu z dodatkiem kawy rozpuszczonej w małej ilości wody(można równierz dodac ciut sypkiej kawy)

Przygotowanie

biszkopt :z podanych składników przygotowac dwa biszkopty w kwadratowej foremce 20/20cm bądz jeden biszkopt w dużej formie.
Dwa biszkopciki po przekrojeniu na pół starczyły mi na torcik i na trawkę obok torów które wykonałam z paluszków w czekoladzie.
masa śmietankowa:śmietankę ubić z cukrem waniliowym ,żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody a następnie ją podgrzać.Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę oraz rozpuszczoną kawe w małej ilości gorącej wody(kawę wystudzić) dobrze zmiksować po czym przekładać poszczególne częśći wyciete z biszkopta .Poniższe zdjęcie przedstawia wycięte cześci torcika przed przełożeniem

i po przełożeniu masa śmietankową

następnie torcik wysmarowac masa maślana z dodatkiem kawy

i obłożyc go sztucznym marcepanem

a to torcik po przekrojeniu

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: