kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

wątróbka drobiowa z cebulowym musem

Składniki

składniki:

60 dkg wątróbki z kurcząt
1 kg cebuli
margaryna ”kasia”
mąka
kostka pieczeniowa ”Winiary”
pół szklanki wody
sól
pieprz

Przygotowanie

Wątróbki oczyścić,umyć i osuszyć.
Cebule obrać,dowolnie pokroić,wrzucić do garnka i dusić na margarynie aż zmięknie i się przyrumieni.W międzyczasie dodać pół szklanki wody i kostke pieczeniową.Dusić jeszcze chwile.

Wątróbki obtoczyć w mące i usmażyć na patelni (też na margary-
nie).Wątróbke przyprawiamy pod sam koniec smażenia lub już
po zdjęciu z gazu-posolenie wątróbki przed smażeniem sprawi,że
będzie ona twarda.

Cebule miksujemy tak długo aż powstanie z niej gładki,gęsty i aromatyczny mus.(Do miksowania używamy końcówki od miksera z nożykami).Takim kremowym sosikiem polewamy wątróbke a właściwie to nakładamy łyżką gdyż jest gęsty.Jest to fajna i pyszna alternatywa dla tradycyjnie podawanej do wątróbki cebulki.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: