kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Orzechowo śliwkowo czekoladowy przysmak

Składniki

Ciasto- składniki na 2 potrzebne placki pieczone w formie 25/40
ok.40dkg mąki pszennej tortowejok.25 dkg margaryny Kasi3/4 szklanka cukru pudru4 żółtek1 duża łyzeczka proszku do pieczenia i szczypta sody oczyszczonejszczypta soliaromat waniliowy lub śmietankowy (lub wg gustu)
Masa orzechowa:
ok.30 dkg orzechów (włoskich i laskowych – dowolnie)3/4 szklanki gorącego mlekakostka margaryny Kasi15 dkg cukru pudruaromat dowolny1/2 tabliczki tartej czekolady1 słoik dzemu z czarnej porzeczki

ok.40 dkg sliwek suszonych bez pestek20 dkg gorzkiej czekoladyok.15 dkg margaryny Kasi

Przygotowanie

Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części i upiec 2 "placki " w formie 25/40.Ostudzić.

Posiekane orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić na noc.Masło lub margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem,czekoladą,aromatem i dodać zaparzone zimne orzechy. Pierwszą warstwę ciasta posmarować dzemem a następnie wyłożyć masę orzechowo-czekoladową.Przykryć następną warstwą ciasta i lekko docisnąć.

Sliwki zalać gorącą wodą na ok. 30 minut i po tym czasie osączyć je na sitku.Pokroić je na drobniejsze kawałki ,przy okazji sprawdzając czy nie zapodziała sie gdzieś w nich pestka.Rozłożyć je pa powierzchni ciasta.Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i dodać margarynę , dokładnie zmieszać.Lekko ostudzic i polać śliwki ,równo rozprowadzając na ich powierzchni.Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Polecam bo jest bardzo dobre.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: