kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Żółty ryż smażony

Składniki

2 woreczki ryżu (używam Sonko parboiled)
1 cebula
1 jajo
zielona cebulka
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka jasnego sosu sojowego
kurkuma
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na łyżce oleju na złoto.
Ugotować ryż, przelać zimną wodą i ostudzić. Ryż musi być sypki, u mnie sprawdzony to Sonko parboiled.
Posiekać cebulkę.
Na dużej głębokiej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i smażyć kilka minut. Zmniejszyć nieco temperaturę, ryż rozgarnąć na boki i w powstałe miejsce wbić jajo – smażyć jak jajecznicę, gdy będzie w połowie ścięte, dobrze wymieszać z ryżem. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną cebulę, zieloną cebulkę, sos sojowy, olej sezamowy, kurkumę (ja daję “na oko” – ok 1 łyżki). Wszystko dobrze wymieszać. Teraz można dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Ryż ten podaję do kurczaka z sezamem – naprawdę smaczne, polecam!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: