kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa krem z pieczarek

Składniki

50 dag pieczarek
cebula
3-4 ziemniaki
3 kostki bulionowe drobiowe lub warzywne
pojemnik śmietany 18%
2 tyzki mąki
3 łyzki masła
pęczek koperku
groszek ptysiowy

Przygotowanie

Oczyścic i opłukac pieczarki.
Odłożyc2-3 piekne kapelusze do ozdoby.
Resztę pokroic na małe kawałki.
Cebulę obrac i rozdrobnic,
Roztopic masło w rondlu.
Zeszklic cebulę,dodac pieczarki i podsmażyc chwilę.
Dolac 1,5 litra wody, wrzucic kostki bulionowe i pokrojone ziemniaki.
Gotowac do miękkości.
Rozmącic smietanę z mąką.
Zupę zmiksowac.
Dodac do smietany trochę wrzacej zupy, rozmięszac ewentualne grudki.
Wlac do zupy, wymieszac.
Pogotowac 5 minut.

JAK PODAWAC?
Gorącą zupę rozlej na talerze, udekoruj koperkiem i pokrojonymi w plasterki, lekko podsmazonymi na maśle kapeluszami pieczarek. Grzanki lub groszek ptysiowy podaj oddzielnie.

RADY
Kupuj pieczarki młode, niezbyt duze, o kapeluszach białych, bez plam.

WAŻNE
W sklepach i cukierniach poza groszkiem ptysiowym są też różne rodzaje gotowych grzanek. Niestety, niektóre z nich są okropne w smaku, więc lepiej spróbuj, zanim podasz je na stół!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: