kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kluseczki z białego sera

Składniki

60 dag białego półtłustego twarogu
3 kopiate łyżki mąki
3 kopiate łyżki grysiku
1 jajko
sól do smaku

Przygotowanie

Ser biały dokładnie spuczyć widelcem. Dodać mąkę grysik jajko i sól. Wyrobić ręką na gładką masę. W dużym rondlu zagotować osoloną wodę. Z masy serować formować kulki i średnicy ok. 3 cm. Żeby sprawdzić czy kluseczki się nie rozpadają na gotującą się wodę wrzucić jedną. Jeśli się rozpada dodać mąki. Niektórzy nie dodają grysiku. Ale kluseczki wtedy są zbyt twarde. Kluseczki gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia.
Podajemy z roztopionym maselkiem, cukrem i cynamonem.

SMACZNEGO🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: