kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

tarta cytrynowa

Składniki

Ciasto: szklanka mąki, pół kostki masła, 2 łyżki wody
Masa: 5 jajek, 5 cytryn, ok 100 ml śmietanki 30%, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej,
Beza: Białka z jajek, 8 łyżek cukru , szczypta soli,

Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicę (albo wsypać do miksera). Pokrojone w małe cząstki masło dodać do mąki.Posolić odrobinę. Posiekać i zagnieść z wodą na kulki chlebowe (to takie małe kuleczki z ciasta). Jeśłi ciasto jest za twarde dodać troszkę wody. Zagnieść kulę z ciasta i włożyć do lodówki na ok pół godziny. Można zrobić podójną ilość ciasta (z podwójnych skłądników i połowę zamrozić). Formę do tarty wyłożyć ciastem. Ja skrobię ciasto nożem do sera, ale można po prostu wykleić. Włożyć do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec ok 15 minut. Nie wyłączać piekarnika!!!
MASA cytrynowa: NIE WYRZUCAĆ BIAŁEK!!! Potrzebne do bezy. Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogiel-mogiel. Do niego wlać śmietankę. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.Zmiksować razem. Z 5 cytryn wycisnąć sok i powoli dodawać do masy jajeczno-śmietanowej. UWAŻAĆ NA PESTKI!!! Zmiksować. Wylać na głęboką patelnię lub do rondla i zagotować ciągle mieszając. Masa zgęstnieje. Masę wylać na ciasto (w formie!!!)
Z białek, 8 łyżek cukru i szczypty soli ubić pianę. Wylać na nieco przestudzoną masę cytrynową i wsadzić na powrót do pieca. Bezę suszyć (NIE PIEC) w temp ok 150 st przez ok godzinę!
I tak na prędce przygotowana tarta cytrynowa zaspokoi nawet najbardziej wymagającego grymasa! Pozdrawiam i na komentarze czekam.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: