kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto drożdżowe z otrębami

Składniki

40dag mąki

2dag otrąb pszennych

3dag drożdży

1/3 l letniego mleka

1 jajo

8dag cukru

sol

15 dag tłuszczu (masła margaryny smalcu oleju)

Do posmarowania – 10dag masła

Do posypania – 15dag cukru pudru, 10dag rodzynów

Przygotowanie

Mąke wymieszać z otrębami. Zrobić wgłębienie i włożyć tam pokruszone drożdże i wymieszać z mlekiem. Gdy wyrośnie dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Gęstość regulować mlekiem. Po wyrośnięciu zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm. Posmarować stopionym masłem, posybać grubym cukrem, rodzynkami. Zwinąć luźno w rulon i odcinać od niego kawałki o dł 5cm i w każdym zrobić dwa równoległe wgłebienia. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach 1cm i piec w temp. 250C przez 20min.

Uwaga

Z podanych składników wychodzi 35 ciastek!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: