kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Skrzydełka po mojemu

Składniki

1 kg skrzydełek
przyprawa:
– do kurczaka złocista
– do kurczaka po staropolsku
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
olej
czosnek

Przygotowanie

Skrzydełka myjemy i obcinamy lotki bo komu sa one potrzebne. No chyba ze ktos lubi. Następnie w naczyniu przyprawiamy przyprawami takimi jak w przepisie,papryka ostra delikatnie natomiast slodkiej nie zalujemy. To wszystko zalewamy olejem okolo 100 ml i wkrajamy czonek w plasterkach. Mieszmay aby wszystkie skrzydelka byly ladnie obtoczone. Nastepnie naczynie przykrywamy folia spozywcza w ktorej robimy kilka dziurek zeby oddychaly skrzydelka. Wstawiamy do lodówki zeby sie przegryzlo na kilka godzin. Najlepiej na cala noc ale kto ma czas zeby dzien wczesniej robic.
Piekarnik rogrzewamy do temperatury okolo 200 st. i na plaskiej blaszce wykladamy skrzydelka oczywiscie razem z czosnkiem. Niby przepis zwykly ale malo kto wie jak zrobic zeby skrzydelka byly soczyste i ladnie dopieczone. Otóż co chwilke do piekarnika trzeba zajrzec i podlac wszystkie skrzydelka tluszczykiem wytworzonym przez nie. Beda pyszne i chrupiace no i sie nie spala bo beda ciagle natluszczone. Smacznego.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: