kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sałatka brokułowa w kropki

Składniki

1 brokuł o średnicy ok. 10-12cm
5 jajek na twardo
2 łyżki groszku z puszki
2 łyżki kukurydzy z puszki
5 małych kiszonych ogórków

180g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki majonezu lub jogurtu bałkańskiego
1/2 łyżeczki soli
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki ziół do sałatek

posiekany koperek do posypania

Przygotowanie

Czasem to, co niezwykle proste w przygotowaniu jest bardzo smaczne. Sałatki brokułowe stają się coraz modniejsze i mogą zebrać sporo pochwał od Twoich gości, pod warunkiem, że nie przegotujesz głównego bohatera dania. Powinien być wystarczająco miękki, ale o intensywnym ciemnozielonym kolorze. Podczas gotowania, przeprowadzaj próbę widelca – jeśli uda Ci się wkłuć jego ząbki w łodyżkę tuż pod kwiatem, to znaczy, że najwyższy czas wyjąć brokuły z wody.

Brokuła podzielonego na mniejsze różyczki włóż do 2 l zimnej wody, gdy się zagotuje, dodaj 2 łyżeczki soli, ugotuj al dente, aby pozostały soczyście zielone. Wyjmij na durszlak i ostudź. Ułóż na dużym talerzu i udekoruj cząstkami jajek.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami. Polej sałatkę. Posyp groszkiem i kukurydzą. W wersji dietetycznej zastąp majonez gęstym jogurtem bałkańskim.
Smacznego.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: