kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Piernik od Zeni

Składniki

4 jaja
2 szklanki cukru (proponuję mniej)
4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 kostka margaryny (roztopić i ostudzić)
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, śliwkowy…)
trochę cynamonu
lub przyprawa do piernika

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem,
i dodawać na przemian
przesianą mąkę i mleko
i pozostałe składniki

sodę oczyszczoną proponuję rozpuścić w mleku

Przelać do dużej prostokątnej blachy (wyłożonej papierem lub natłuszczonej)
Dać ciastu trochę poleżeć i wstawić do piekarnika.
Temperatura – umiarkowanie gorący, około 160 stopni C
Czas pieczenia – około godziny
Sprawdzić patyczkiem.

Można po upieczeniu przełożyć dżemem, kremem…
Można zrobic polewę i posypać kokosem.

Gdy trochę podeschnie jest najlepszy, przynajmniej dla mnie.

Polecam

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: