kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Rolada z łososia z porami

Składniki

1,3 kg filetów z łososia
4 duże pory
100 g masła lub margaryny
1 łyżka mąki
sól, pieprz cayenne
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)

Przygotowanie

Rybę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pory umyć, osuszyć. Z jednego pora zdjąć zewnętrzne liście, obrać, drobno pokroić, ugnieść z połową masła i odrobiną pieprzu. Pozostałe pory sparzyć, pooddzielać zewnętrzne liście. Łososia posmarować masłem porowym, zrolować, owinąć długimi liśćmi pora, luźno obwiązać nicią. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć zrolowaną rybę, przykryć folią aluminiową. Pozostałe części porów pokroić w plasterki. Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub margaryną, włożyć pory, oprószyć solą, pieprzem cayenne, mąką, podlać połową wina. Naczynie z rybą i naczynie z porami wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 180°C. Następnie pory przełożyć do naczynia z rybą, podlać pozostałym winem, przykryć folią, ponownie wstawić do piekarnika na 10 min. Przed podaniem z ryby zdjąć nitkę, roladę pokroić w plastry, dekoracyjnie ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami porów.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: