kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Cielęcina w tuńczykowym sosie

Składniki

1 kg udźca cielęcego
5 łyżek oleju
sól, pieprz
1 szklanka bulionu
Sos:
1 żółtko
100 ml oleju
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki kaparów
sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem. Brytfannę przykryć. Mięso dusić 40 minut. Żółtko roztrzepać z sokiem cytrynowym. Cały czas ucierając, dolewać stopniowo olej. Ucierać, aż masa zgęstnieje i powstanie jednolity sos majonezowy. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić. Ocet winny, tuńczyka i kapary dodać do sosu majonezowego, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, polać kilkoma łyżkami sosu. Resztę sosu wlać do sosjerki,

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: