kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Rozkosz

Składniki

Biszkopt:
5 jaj
1 szk. cukru
1 szk. niepełna mąki tortowej (do tej szk. niepełnej mąki dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:
750 ml śmietany 36 %
2 op. śmietan- fix Dr.Oetkera

Masa:
1 litr soku Dr. Witt (multiwitamina lub ananas -marchew)
2 budynie śmietankowe Winiary

*Potrzebne będą jeszcze 3 op. herbatników

Przygotowanie

Biszkopt: ubić białka na szytwną pianę dodać cuker,żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić mikserem na krem i pod koniec ubijania dodać śmietan-fix ubijać jeszce ok. 2 minut.

Masa: zagotować 3 szk. soku a w 1 szk. rozprowadzić budynie i dodać do gotującego soku,chwilę jeszcze gotować (jak budyń).

Na przestudzony biszkopt wykładamy gorącą masę,czekamy aż masa wystygnie, następnie na masę dajemy ubitą śmietanę. Na śmietanę wykładamy herbatniki. Herbatniki polewamy delikatnie polewą czekoladową. Ciasto włożyć do lodówki.Jeść po kilku godzinach jak herbatniki zmiękną.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: