kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

sok z bzu czarnego aromatyczny

Składniki

1 kg bzu czarnego
400 liści wiśni
4 litry wody
3 kg cukru
1 cytryna lub 1 łyżka kwasku cytrynowego
butelki lub słoiczki

Przygotowanie

Bez czarny i liście wiśni umyć na durszlaku.
Do garnka wlać wodę,wrzucić bez,cytrynę i liście i zagotować
Po 15 minutach wyłączyć i odstawić na godzinę do naciągnięcia.
Wywar odcedzić i zagotować z cukrem.
Gotować 10 minut i gorącym sokiem napełniać butelki lub słoiczki.Nie trzeba pasteryzować!!!!
Sok nie ma zapachu bzu czarnego-wręcz przeciwnie-pięknie aromatycznie pachnie i ma ładny kolor.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: