kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto z kremem toffi i bananami

Składniki

BISZKOPT:

♦ 4 jajka
♦ 1 szkl.* cukru
♦ 1 szkl.* mąki
♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

♦ poncz do nasączenia (np. woda+sok z cytryny+ ulubiony olejek do ciast; albo może być też kawa z alkoholem)

KREM TOFFI:

♦ 1 puszka mleka skondenowanego słodzonego
♦ 1 kostka masła (200g)

♦ 3 banany

WIERZCH:

♦ 300 ml śmietany kremówki
♦ 2 łyżki cukru pudru
♦ 1 cukier waniliowy (10g)
♦ 1 śmietan-fix

* szkl. o pojemności 250 ml

Przygotowanie

BISZKOPT:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (używając miksera). Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35 min w 180°C.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem.

KREM TOFFI:

Mleko skondensowane ugotować w zamkniętej puszce, zanurzonej w całości w wodzie ok. 3 godz. (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Puszkę otworzyć dopiero po całkowitym wystudzeniu!

Masło utrzeć na puch. Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce masy toffi powstałej z ugotowanego mleka.

Jedną część biszkoptu posmarować bardzo cienko kremem toffi.
Banany obrać, pokroić w plasterki i poukładać na kremie toffi (można skropić lekko sokiem z cytryny by nie ściemniały). Resztę kremu rozsmarować na bananach, przykryć drugim biszkoptem.

WIERZCH:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Udekorować wg uznania.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: