kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

keks herbaciano- bakaliowy

Składniki

1 1/2 szklanki herbaty brzoskwiniowej
100 g rodzynek
100 g śliwek suszonych
100 g moreli suszonych
1 łyżka oleju
1 jajo
50 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Posiekaj bakalie.W dużej misce zmieszaj je z herbatą.Zostaw na noc w temperaturze pokojowej.Następnego dnia podgrzej piec do temperatury 180 stopni.Foremkę wysmaruj olejem.Rozbij jajo i dodaj je do miski z herbatą i bakaliami, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i znów wymieszaj.Przełoż ciasto do formy(keksowka) i piecz około 40 minut.Wyjmij, wystudż i dopiero wtedy wyjmij z foremki.Można je podać na cieplo z jogurtem lub śmietaną kremówką lub normalnie na zimno.Nie jest to mój przepis tylko z folderu reklamowego TY I TWÓJ DOM LATO 2004,ale ciasto jest genialne, bez grama tłuszczu i wszystkim bardzo smakuje, Gorąco polecam.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: