kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Śląski wieniec Wielkanocny

Składniki

1/2 kg maki
szklanka mleka
1 jajko
5 dag drożdzy
5 dag masła (najlepsze jest własnej roboty)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sol
maka do posypania
jajko do posmarowani

Przygotowanie

Mleko podgrzać do temp. ok 37 stopni. Dodać do niego stopione masło, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać przygotowany rozczyn oraz jajko, dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok 1 godzinę). Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej zrobić wałek długości 50-60 cm. Z przygotowanych wałków upleść wieniec, formując w środku w miarę duży otwór (w trakcie pieczenia ciasto jeszcze wyrośnie i otwór się zmniejszy). Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (temp. jak na pizzę) przez 40-50 min. Gotowy wieniec ułożyć na okrągłym talerzu, do środka włożyć ugotowane na twardo jaja (najlepiej pomalowane), przybrać gałązkami borówki lub bukszpanu (można dodać kwiaty lub inne dekoracje). Podawać na wielkanocne śniadanie. Jest to rodzaj bułki. Wieniec najlepiej smakuje pokrojony w plastry, posmarowany masłem domowej roboty i podany do jajek na twardo. Z tego samego ciasta można też formować klasyczne bułeczki.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: