kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

sałatka z wędzoną makrelą wg eweliny

Składniki

Składniki:

250 g wędzonej makreli
4 ugotowane na twardo jajka
2 ogórki (kiszone lub konserwowe)
1 cebula
puszka kukurydzy konserwowej
2 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
250 ml śmietany lub jogurtu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
ewentualnie 2 ugotowane buraki

Przygotowanie

Rybę oddzielamy od ości i delikatnie dzielimy na cząstki, ziemniaki, ogórki, cebulę siekamy w kostkę, a buraki trzemy na tarce, dodajemy kukurydzę i wszystko delikatnie mieszamy. Siekamy czosnek, ucieramy z odrobiną soli i dodajemy go do śmietany lub jogurtu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy, udekorujemy ćwiartkami jajek. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: