kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

piernik mniam

Składniki

4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mleka
1 szkl oleju
3 łyżki kakao
4 szkl mąki
3 łyżeczki sody
1 słoiczek powideł ze śliwek, lub dzem z czarnej porzeczki
1 op. orzechow laskowych, rodzynek
2 op. przyprawy do piernika
1 op. polewy czekoladowej

Przygotowanie

Sposób przygotowania:
Jajka utrzec z cukrem tak aby powstała jednolita masa (ubita piana), dodać mleko. W dużej misce połączyć mąke, kakao, przyprawe do piernika, sode- składniki wymieszać łyżką i stopniowo dodawać do wcześniej ubitej masy, nastepnie dodac olej. Na sam koniec dodać dzem, i pokrojone bakalie lub rodzynki lub oba składniki.Masę nałożyć na blache wysmarowana margaryna posypana bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1h w 170 w programie obiegowym, taka temperatura pozwala ciastu rosnac a nie palić sie.Ciasto po wystudzeniu przyozdobić czekoladą.
Najlepszy smak ma po 24 h wtedy ten aromat przyprawy do piernika przechodzi na cale ciasto jest przepyszne🙂
Przepysznie wyglada oraz smakuje
Smacznego

PS jak widać zrobiłam z tej samej masy 12 babeczek i dużego piernika, a jak duży byłby gdyby nie było babeczek,🙂
ZAWSZE WYCHODZI To najważniejsze🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: