kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pyszne drożdzowe rogaliki

Składniki

1 kg.mąki
2 szkl.mleka
15dkg.margaryny
2 jajka+1 żółtko
10 dkg.drozdzy
7 łyzek cukru
szczypta soli
cuker waniliowy
marmolada twarda

Przygotowanie

Odlać pół szkl.ciepłego mleka i rozpuścić w nim drożdże.Reszte mleka zagotować z margaryna i przestudzić.Po wystygnieciu dodac do maki rozpuszczone drozdże,jajka ,sól i cukry.Wyrobic ciasto.Rozwałkowac w postaci koła ,podzielic ciasto na 8 trójkątów ,smarować marmolada i zwijać.Mozna posmarować na wierzch wodą i posypac cukrem kryształem.Pieć ok.20 min. w temp.160 stopni.

Gorąco polecam bo są bardzo pyszne.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: