kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Buleczki maslane – ulubione

Składniki

buleczki:
– 4 szklanki maki pszennej
– 3 dag drozdzy
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 4 lyzki masla
– 1/3 szklanki cukru
– szczypta soli

do wysmarowania formy : 3 lyzki margaryny lub oleju
do posmarowania ciasta : 1 jajko, 3 lyzki mleka

Kruszonka:
1/2 szklanki maki pszennej, 4 lyzki masla, 4 lyzki cukru

Przepis znalazlam pare lat temu w miesieczniku Kuchnia, wyprobowalam
i od tamtej pory dosc czesto je robie – sa pycha – w smaku podobne do chalki.

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
Make przesiac. Jajka ubic z cukrem. Drozdze tozetrzec z 1 lyzka cukru, wlac 1/2 szklanki letniego mleka i pozostawic do wyrosniecia.
Do maki dodac rozczyn, reszte letniego mleka, ubite jajka oraz stopione letnie maslo, posolic i starannie wyrobic. Ciasto przykryc i pozostawic w cieple. Gdy podwoi swoja objetosc , ponownie krotko wyrobic.
Z ciasta formowac lekko splaszczone kulki srednicy ok. 5 cm i ukladac na blasze wysmarowanej margaryna ( albo na papierze do pieczenia ).

Przygotowac kruszonke : make wymieszac z cukrem. Maslo stopic, przestudzic, letnie polaczyc z maka i zagniesc.

Buleczki posmarowac jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypac kruszonka i piec 20 – 25 min w piekarniku nagrzanym do tem. 200°C.

BARDZO POLECAM

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: