kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

likier toffi

Składniki

– 1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego (ok. 500 g);

– 200 ml – lub więcej – czystej wódki (vol. 40%).

Przygotowanie

Mleko gotować na maleńkim ogniu w zamkniętej puszce ok. 2,5 – 3 godzin. W czasie gotowania uzupełniać poziom wody tak, żeby puszka była cały czas zanurzona (najwygodniej gotować ją położoną).
Puszkę z mlekiem pozostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Uzyskany w ten sposób karmel wyjąć z puszki i zmiksować na bardzo wysokich obrotach dodając stopniowo czystą wódkę. W czasie miksowania sprawdzać moc likieru próbując. Jeśli nam smakuje nie trzeba dodawać całej wódki albo można dodać więcej, jeśli ktoś woli mocniejsze trunki.

Uzyskany napój przelać do szczelnie zamykanej butelki lub karafki i pozostawić w chłodnym miejscu przez kilka dni.
Podawać do słodyczy w maleńkich kieliszkach.

Zamiast czystej wódki można użyć innego alkoholu o podobnej mocy, np. rumu, wódek aromatycznych, winiaku.

SMACZNEGO!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: