kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Marmurkowy sernik na kruchym spodzie

Składniki

Kruchy spód:
25 dag mąki
10 dag zimnego masła
1 łyżka kako
8 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1jajo
szczypta soli

Masa serowa:
75 dag białego mielonego sera
10 dag masła
150g cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego(śmietankowego)
1 łyżka kakao

Przygotowanie

Spód: mąkę przesiać, dodać do niej masło, kakao, cukry, jajko i szczyptę soli.
Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 30 minut.
Następnie rozwałkować lub wylepić łapkami dno tortownicy (26cm) lub blaszki o podobnych rozmiarach.
Ponakłuwać widelcem i znów wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrami. Następnie dodawać po kolei żółtka, ser i budyń. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową.
Następnie masę podzielić. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Ja dzielę tak na oko.
Tej masy gdzie dodajemy kakao ma zostać tyle, żeby pokryć cienką warstwą białą masę. Na przygotowany spód wylać masę białą, następnie masę z kakao i delikatnie zamieszać widelcem tworząc marmurkowy wzorek.

Sernik piec ok. godziny w 170 stopniach.
Ps. po upieczeniu zostawić sernik na ok. 15 minut w piekarniku.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: