kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pikantna zupa rybna

Składniki

Mieszanka ryb morskich i słodkowodnych (ja tym razem użyłam: 1 głowę z łososia, 1 filet z pstrąga ze skórą, 2 nieduże dorsze, 2 małe sandacze)cała włoszczyzna2 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego
2 cebule4 ząbki czosnku
2 pomidorypół szklanki śmietany2 kostki rosołoweprzyprawy według uznania

Przygotowanie

Z ryb i włoszczyzny ugotować bulion, dodając listki laurowe i ziele angielskie. Najlepiej gotować w garnku z wkładką metalową, tak żeby po ugotowaniu wkładkę z rybami i warzywami po prostu wyjąć z garnka, jeżeli nie mamy takiej wkładki to ryby i warzywa wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, ale niestety ryby będą się rozpadać, więc trzeba to robić ostrożnie.

Wystudzić ryby i warzywa. Z ryb obrać mięsko, warzywa drobno pokroić i wszystko razem dodać do bulionu.

Na oliwie z oliwek poddusić cebule, dodać posiekany czosnek i obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Poddusić wszystko razem i dodać również do bulionu.

Do gotującej się zupy dodać przyprawy według smaku. Ja dodałam kostki rosołowe, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, bazylię, tymianek, oregano, trochę soli.

Na koniec śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką mąki i dodać do zupy.

Zupa wychodzi dosyć ostra i ma wyrazisty, rybny smak. Można podawać ją z pieczywem (grzanki z chleba lub świeża bagietka).

SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: