pasta z kurczakiem i brokułem
Składniki
Porcja na 4-5 głoodnych osób!
brokuł (wystarczy jeden świeży średniej wielkości, ale może być też mrożony)
pierś z kurczaka bądź indyka (ja daje podwójną średniej wielkości z kurczaka)
0,5l śmietany 18% 100g sera typu rokpol
natka pietruszkipieprz, sól, bazylia, currycebula (jedna średniej wielkości)
czosnek (moja rodzina go uwielbia i ja daje 3 duże ząbki do tej potrawy)opakowanie makaronu penne (rurki)oliwa z oliwek (ale można smażyć też na zwykłym oleju)
Przygotowanie
Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Cebulę, natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę (ja to robię dwukrotnie żeby był drobniejszy). Kurczaka pokroić w małą kostkę. Ser Lazur rozdrobnić.Kurczaka obtoczyć w soli, pieprzu, bazyli, curry. A następnie wrzucić na dużą rozgrzaną patelnię. Podsmażyć na dużym ogniu.Po chwili dodać cebulę, a minutkę później czosnek i na mniejszym ogniu smażyć jeszcze chwilkę.Następnie dodać śmietanę, różyczki brokułu i ser Lazur. Dobrze wymieszać aby brokuł był zanużony w sosie. Sos robi się po chwili bardziej płynny jak ser się nieco rozpuści. Można go podlać dodatkowo białym winem do smaku. Następnie dodać natkę pietruszki.Doprawić bazylią. pieprzem i solą (z tą ostatnią należy uważać, bo Lazur sam w sobie jest bardzo słony!)
Delikatnie mieszając zostawić na średnim płomieniu dopóki brokuł nie zrobi się miękki czyli ok 15 min.W tym czasie ugotować makaron.Do dużego garnka po makaronie wsypać odcedzony makaron, a następnie wlać tam gotowy sos i dokładnie wymieszać tak aby sos dokładnie pokrył każdą rurkę.Gotowe danie można wykładać na talerze i posypać do dekotacji odrobiną natką pietruszki.Danie jest przepyszne i znika w kilka sekund.
Gorąco polecam i życzę smacznego!