kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sernik na biszkopcie z owocami i galaretką

Składniki

Biszkopt:
2 jajka + 1 żółtko
20 dkg miękkiego masła
15 dkg cukru
15 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
25 dkg jogurtu naturalnego
20 dkg twarożku śmietankowego (ja używam serka „Mój ulubiony”)
1 torebka cukru waniliowego
15 dkg cukru
4 łyżeczki żelatyny
1 galaretka o smaku, jaki się podoba (jeśli na wierzchy są słodkie owoce to lepiej by galaretka była kwaśna – kiwi, agrest, owoce leśne itd. – serek nabierze koloru galaretki)

A na wierzchu:
Owoce (takie, na jakie ma się ochotę – truskawki są najlepsze, ale wiśnie, czereśnie porzeczki, nawet mieszanki bananowo-kiwi-pomarańcza itd. Też są świetne!)
1 galaretka o smaku (dopasować do owoców, – ale tu zasada, że lepiej by galaretka była słodka, – czyli truskawka, malina, poziomka itd.)

Przygotowanie

Biszkopt – Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puch z dodatkiem 15 dkg cukru. Ucierając wbijać po jednym żółtku. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec połączyć z pianą ubita z białek. Wylać na natłuszczoną i wysypaną mąką (kaszą manną) blachę. Piec ok. 25-30 min w temp. 200 st.
(Biszkopt jest dość suchy i dlatego po jego wystudzeniu a przed wylaniem na niego masy serowej nasączam go zwykle jakimś ponczem – smak w zależności od użytych owoców)

Masa serowa:
Jogurt zmiksować z serkiem, cukrem waniliowym i 5 dkg cukru. Galaretkę z 10 dkg cukru rozpuścić w 500 ml gorącej wody i zostawić by ostygła.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i zostawić by spęczniała. Następnie podgrzać, mieszając aż się rozpuści. Dodać ją do wystudzonej galaretki a następnie małymi porcjami dodawać do masy serowo – jogurtowej, wymieszać. Masę wsadzić do lodówki na ok. 15-20 min. Kiedy zacznie tężeć wylać ja na biszkopt i ponownie wsadzić do lodówki. Powinno się schładzać ok. 1h. ale ja nigdy tyle nie czekam – masa dość szybko zastyga!

Na wierzch:
Owoce poukładać bardzo blisko siebie na powierzchni zastygłej masy serowej. (Jeśli truskawki, banany, kiwi czy inne takie to pokroić je na grubsze plastry i układać na zakładkę). Galaretkę zalać 400 ml wrzącej wody (mniej niż 0,5 l) i zostawić do ostygnięcia i początków procesu tężenia . Zalać nią wierzch ciasta z owocami. Schładzać ok. 1h aż galaretka będzie zupełnie twarda.

Ciasto najlepsze jest po paru godzinach pobytu w lodówce
Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: