kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Szarlotka rajska

Składniki

1/2 jabłek

Na bezę:
1/2 szklanki cukru kryształu
2 białka
2 łyżeczki cynamonu

Na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Przygotowanie

1. Wykonanie polewy

Białka ubić z cukrem, dodać cynamon

2. Wykonanie ciasta

Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu wlać roztopioną margarynę.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo- cynamonową. Piec ok. 30-40 min. w temp. 170 stopni.

Jest to przepis od Siostry Anastazji. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wyszło smaczne z ciekawą bezą cynamonową na wierzchu. Ja osobiście preferuję ciasta mało słodkie, więc zmniejszyłam ilośc cukru dodaną do ciasta. Polecam, sprawdza się, gdy musimy upiec coś szybko, a do tego, by smakowało.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: