kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa z porów

Składniki

2 pory (białe części),

3 cebule,

70-80 dag ziemniaków (o mączystym miąższu),

6 dag masła,

3 łyżki płatków owsianych,

2 ząbki czosnku,

500 ml mleka,

500 ml bulionu warzywnego,

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek do posypania

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Pory dokładnie myjemy i czyścimy, kroimy w cieniuteńkie plasterki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o grubości 1-1,5 cm.
Masło topimy w rondlu, wrzucamy cebulę i pory, mieszając smażymy
około 3 minut.
Dodajemy ziemniaki, smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
Wtedy dodajemy płatki owsiane i czosnek, smażymy razem przez minutę. Zmniejszamy ogień, wlewamy mleko i bulion.
Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową,
a jeśli lubimy kremowe zupy – miksujemy.
Przed podaniem posypujemy zupę szczypiorkiem.

Smacznego !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: